Pieczony schab z morelą i śliwką

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Schab w połączeniu z owocami jest pyszny! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował koniecznie musi upiec z suszonymi śliwkami i morelami.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ok 1kg schabu bez kości,
    100 g suszonych śliwek,
    100 g suszonych moreli,
    po łyżeczce: soli, tymianku, bazylii, oregano, ostrej papryczki,
    dwie łyżeczki słodkiej papryczki,
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczony schab z morelą i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze schabu usuwamy nadmiar tłuszczu. W mięsie za pomocą noża wykrawamy kieszonkę na owoce. Układamy tak, żeby po jeden stronie były śliwki a po drugiej morele - po kilka owoców na przemian. Przyprawy (prócz soli) mieszamy razem z olejem. Nacieramy marynata schab.
    Odstawiamy na min. 2 godziny.
    Posypujemy solą. Obsmażamy z każdej strony po około minucie na mocno rozgrzanej patelni.
    Wkładamy do nagrzanego do 100 stopni Pieczemy około 1 godziny 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone morele Suszone śliwki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować