Pieczony schab z kaszą gryczaną

4.49 (158 ocen)

  • 60 min

Pieczony schab z kaszą gryczaną stanowią idealne połączenie...

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g schabu
    3 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczka kolendry
    4 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    1 woreczek kaszy gryczanej
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony schab z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce mieszamy olej z majerankiem, tymiankiem, kolendrą, pieprzem, solą oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Taką marynatą smarujemy schab, nakłuwamy go widelcem. Marynujemy całą noc w lodówce.
  • 2. Na drugi dzień przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a kolejne 45 minut w 180 stopniach.
  • 3. Po upieczeniu kroimy schab w plastry i podsmażamy na patelni (na tłuszczu z niego uzyskanym).
  • 4. Podajemy z kaszą gryczaną. Kaszę zalewamy 300 ml zimnej wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy ok 15 minut.
    Na końcu posypujemy danie posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować