Pieczony schab w ziołach

  • wyświetlono: 388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podaję go z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- schab środkowy: 800 gramów
- marynowane borowiki (marynowane w miodzie, musztardzie i świeżym koprze): 4 łyżki
- chrzan (tarty): 4 łyżki
- konfitura z żurawiny błotnej: 4 łyżki
MARYNATA:
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- czosnek (rozgnieciony): 3 ząbki
- cebula (mała, drobno posiekana): 1 sztuka
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku: 1 szczypta
- majeranek, liść laurowy, ziele angielskie do smaku: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony schab w ziołach

  • 1. Mięso umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą oraz pozostałymi przyprawami. Tak przygotowane odstawić do lodówki. Po około 8 godzinach schab przełożyć do specjalnego worka do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu oraz konfitury żurawinowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

schabŻurawinaWielkanocziołaRobert Sowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

schab ziołowy

Dodane przez: Martyna1991

Ziołowy schab pieczony w rękawie

Smaczna , domowa i mocno ziołowa...

image-1rs5xyf

Dodane przez: viki2903

SCHAB PIECZONY

Nie wyobrażam sobie świątecznego...

Schab.

Dodane przez: BABECZKA 35

Schab pieczony w rękawie do pieczywa

Od czasu do czasu przygotowuję...

Dynia pieczona z ziołami

Dodane przez: PolskaGotuje

Dynia pieczona z ziołami

Idealnie pasuje do drobiu, a szczególnie...

Ziemniaki pieczone w ziołach z dipem porzeczkowo-czosnkowym

Dodane przez: e-jola1

Ziemniaki pieczone w ziołach z dipem porzeczkowo-czosnkowym

..polecam jako dodatek do dań lub...

Schab pieczony ( marynowany obracany )

Dodane przez: zzewa

Schab pieczony (marynowany obracany)

Schab pieczony do pieczywa nie...