Pieczony schab

0 (0 ocen)

  • 48 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Schab marynowany w musztardzie, posypany ziołami.

  • 48 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • schab wieprzowy bez kości 1,3 kg
    musztarda 2 łyżeczki
    pieprz kolorowy młotkowany
    pieprz ziołowy

    Marynata:

    woda 1 litr
    sól 25 g
    czosnek pół główki
    liście laurowe 6 szt. połamane
    ziele angielskie 10 ziaren
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Wędliny

Pieczony schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony schab. 1. Marynata:

    Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, gotujemy 5 minut i studzimy pod przykryciem.

    Schab:

    Opłukany kawałek schabu osuszamy papierowymi ręczniczkami i robimy nastrzyk z ostudzonej solanki (marynaty) w kilku miejscach. Wkładamy do przygotowanego pojemnika i zalewamy pozostałą marynatą. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach schab odciskamy w rękach z solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Cały nacieramy musztardą i ponownie wkładamy do pustego, wymytego pojemnika. Pojemnik zamykamy i ponownie wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach cały kawałek schabu posypujemy przyprawami i wkładamy go do rękawa piekarniczego. Rękaw dokładnie zawiązujemy, robimy kilka nakłuć w nim i pieczemy 60 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu górę rękawa rozcinamy wzdłuż, rozchylamy rozcięte boki rękawa i ponownie dopiekamy 40 minut w tej samej temperaturze. Upieczony schab studzimy i ostudzony wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzony idealny jest do kanapek.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować