Pieczony schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata:
Wszystkie składniki marynaty zagotowujemy, gotujemy 5 minut i studzimy pod przykryciem.
Schab:
Opłukany kawałek schabu osuszamy papierowymi ręczniczkami i robimy nastrzyk z ostudzonej solanki (marynaty) w kilku miejscach. Wkładamy do przygotowanego pojemnika i zalewamy pozostałą marynatą. Pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach schab odciskamy w rękach z solanki i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Cały nacieramy musztardą i ponownie wkładamy do pustego, wymytego pojemnika. Pojemnik zamykamy i ponownie wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach cały kawałek schabu posypujemy przyprawami i wkładamy go do rękawa piekarniczego. Rękaw dokładnie zawiązujemy, robimy kilka nakłuć w nim i pieczemy 60 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Po godzinnym pieczeniu górę rękawa rozcinamy wzdłuż, rozchylamy rozcięte boki rękawa i ponownie dopiekamy 40 minut w tej samej temperaturze. Upieczony schab studzimy i ostudzony wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzony idealny jest do kanapek.
Komentarze