Pieczony rabarbar z truskawkami pod amarantusową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszny, zdrowy, smaczny i szybki deser z pieczonym rabarbarem w roli głównej.

  • 45 min

Składniki:

  • 100 g rabarbaru
    200 g truskawek
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    2 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżki cukru brązowego

    SKŁADNIKI kruszonki:
    30 g mąki pszennej
    30 g mąki amarantusowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    30 g zimnego masła
    30 g cukru brązowego
    4 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble

Pieczony rabarbar z truskawkami pod amarantusową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzałam do 200°C.
  • image-26123fh 2. Umyłam i pokroiłam rabarbar na kawałeczki, truskawki przepłukałam i odszypułkowałam. Owoce pomieszałam i rozłożyłam do dwóch małych naczyń żaroodpornych o Ø 10cm. Posypałam je cukrem, migdałami i skropiłam ekstraktem waniliowym.
  • image-1ptclqm 3. Mąki wymieszałam razem z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodałam zimne masło, które rozcierałam w palcach wraz z składnikami suchymi do momentu aż przypominały płatki owsiane. Na koniec delikatnie wymieszałam wszystko z migdałami.
  • image-1tfjv7u 4. Gotową kruszonkę wysypałam na owoce.
    Naczynka włożyłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut, wtedy sok już bulgotał a kruszonka była złocista.

Porady

Deser podawaj po 10 minutowym schłodzeniu, kiedy jeszcze jest ciepły, wtedy najlepiej smakuje. Zapraszam po więcej zdrowych przepisów na www.drinkeat.live.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować