Pieczony pstrąg ze szpinakiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aromatyczna pieczona ryba wzbogacona o zdrowe owoce.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 porcje:
    2 filety z ryby
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4 brykiety mrożonego szpinaku
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka suszonej żurawiny
    1 łyżka serka śmietankowego
    2 łyżki smietany 12%
    tymianek
    pieprz cytynowy
    sól
    pieprz
    sok z cytryny

Pieczony pstrąg ze szpinakiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyścić, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Posypać tymiankiem, pieprzem cytrynowym, ziołowym, solą i skropić sokiem z cytryny. Wszystkie przyprawy delikatnie natrzeć i odstawić.
  • 2. Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę smażyć, dodać rozmrożony szpinak, następnie serek, śmietanę i żurawinę. Chwile smażyć, doprawić do smaku.
  • 3. Na przygotowaną rybę delikatnie wyłożyć szpinak z patelni. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. PIec rybę w foli ok 15-20 minut.

Porady

Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy