Pieczony pstrąg z masłem tymiankowym i czosnkiem z warzywami

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryba z piekarnika pieczona w całości z warzywami to pomysł na szybki, pyszny i pełnowartościowy obiad.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ryba:
    2 średniej wielkości świeże pstrągi
    2 łyżki oleju rzepakowego
    świeżo zmielona sól morska (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    2 łyżki soku z cytryny
    1/4 pęczka natki pietruszki
    1/2 łyżeczki płatków chili
    Masło:
    2 łyżki miękkiego masła
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka roztartego suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego, posiekanego)
    Warzywa:
    2 małe cukinie
    2 małe czerwone cebule
    1 czerwona papryka
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól (do smaku)
    pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    4 ząbki czosnku (w łupinach)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczony pstrąg z masłem tymiankowym i czosnkiem z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby umyć i osuszyć. Naciąć skórę z obydwu stron. Natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Nafaszerować nim ryby. Włożyć po kilka łodyg natki pietruszki do środka ryby. Ryby odstawić na ok. 1 godzinę, aby przeszły smakiem. Paprykę pokroić w większą kostkę, cukinię na plasterki, cebule na ósemki. Warzywa zalać olejem, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć ryby. Dodać po plasterku cytryny i oprószyć płatkami chili. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 25-35 minut, aż warzywa i ryba będą ładnie zarumienione. Podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować