Pieczony pstrąg z masłem tymiankowym i czosnkiem z warzywami

  • wyświetlono: 139 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ryba z piekarnika pieczona w całości z warzywami to pomysł na szybki, pyszny i pełnowartościowy obiad.

Ola1984
  • 2 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Ryba:
2 średniej wielkości świeże pstrągi
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki soku z cytryny
1/4 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki płatków chili
Masło:
2 łyżki miękkiego masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka roztartego suszonego tymianku (lub 1 łyżka świeżego, posiekanego)
Warzywa:
2 małe cukinie
2 małe czerwone cebule
1 czerwona papryka
3 łyżki oleju rzepakowego
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
4 ząbki czosnku (w łupinach)

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony pstrąg z masłem tymiankowym i czosnkiem z warzywami

  • 1. Ryby umyć i osuszyć. Naciąć skórę z obydwu stron. Natrzeć olejem, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Nafaszerować nim ryby. Włożyć po kilka łodyg natki pietruszki do środka ryby. Ryby odstawić na ok. 1 godzinę, aby przeszły smakiem. Paprykę pokroić w większą kostkę, cukinię na plasterki, cebule na ósemki. Warzywa zalać olejem, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć ryby. Dodać po plasterku cytryny i oprószyć płatkami chili. Naczynie wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 25-35 minut, aż warzywa i ryba będą ładnie zarumienione. Podawać od razu po przygotowaniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybapstrągwarzywapaprykacebulaCukiniaobiaddietarybymasłozdrowopstrągipieczonefitzdrowejedzeniedietetyczniezpiekarnikadrugiedanie

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba pieczona z koperkiem, cytryną i czosnkiem

Dodane przez: AnetaJ

Ryba pieczona z koperkiem, cytryną i czosnkiem

To fantastyczna rybka, prosta i...

Roladki drobiowe z masłem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez: beciiaaa

Roladki drobiowe z masłem i czosnkiem niedźwiedzim

Zapraszam na roladki drobiowe z...

pstrąg

Dodane przez: paolineczka

Pstrąg z masłem pietruszkowym

Pyszny i aromatyczny pstrąg nadziany...

pstrągi

Dodane przez: Martyna1991

Pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym i...

Delikatne mięso ryby idealnie komponuję...

Smażony pstrąg

Dodane przez: buszujacawkuchni

Smażony pstrąg z ziołami i czosnkiem

Aromatyczny pstrąg gotowy w kilkanaście...

Oto pstrąg pieczony z warzywami

Dodane przez: Figusia

Wykwintny pieczony pstrąg z warzywami

Danie, które warto przyrządzić...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE