Nasza rodzina jest „rybna”, więc na wigilijnym stole pojawia się nie tylko karp, ale też śledzie, pstrągi i dorsze w różnych wersjach.
Składniki:
● 4 wypatroszone pstrągi
● sok z cytryny
● 2 łyżki oleju
● łyżka masła
● pieprz
● sól
● po 1 czerwonej i zielonej papryce
● 2-3 marchewki
● 2 łyżki mrożonego groszku (lub z puszki)
● natka pietruszki i liście sałaty do przybrania
Pieczony pstrąg w jarzynach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrągi myjemy, osuszamy,
skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy
solą, posypujemy pieprzem
i smażymy na rozgrzanym
oleju na średnim ogniu (po 6-8 minut z każdej strony). Dodajemy
masło i na 3-4 minuty
wkładamy do nagrzanego piekarnika.
2.Marchewki obieramy, myjemy
i kroimy w ozdobne plasterki.
Podsmażamy na oleju lub
gotujemy, aż zmiękną (powinny
być jędrne). Papryki myjemy,
usuwamy gniazda nasienne
i kroimy w kostkę. Mrożony groszek
wrzucamy na 3 minuty do
wrzącej wody z odrobiną soli,
osączamy (groszek konserwowy
tylko osączamy z zalewy).
3.Na półmisku układamy liście
sałaty, na nich upieczone pstrągi. Obkładamy je marchewką,
papryką i groszkiem.
Komentarze