Pieczony pstrąg na caponacie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Caponata do danie kuchni sycilijskiej, które można podawać jako przystawkę lub dodatek do mięs, ryb czy bruschetty. Tradycyjnie warzywa smaży się na dużej ilości oliwy, ale proponuję wersję light.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • RYBA:
    - filet z pstrąga: 2 sztuki
    - sól, pieprz, rozmaryn: 1 szczypta
    CAPONATA:
    - bakłażan: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - cukinia: 2 sztuki
    - łodyga selera naciowego: 2 sztuki
    - sos pomidorowy: 500 gramów
    - oliwki: 75 gramów
    - kapary: 4 łyżki
    - ocet z czerwonego wina: 4 łyżki
    - brązowy cukier: 1 łyżka
    - oliwa: 6 łyżek
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony pstrąg na caponacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy na pół, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy w folii w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
  • 2. Bakłażana kroimy w niewielką kostkę i obtaczamy w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Smażymy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy przez ok. 10 minut, aż będzie złotobrązowy i miękki. Osuszamy na papierowym ręczniku.
  • 3. Następnie to samo naczynie wycieramy i rozgrzewamy pozostałą oliwę. Podsmażamy przez 3 minuty pokrojoną w kostkę cebulę.
  • 4. Dodajemy selera pokrojonego w drobne plasterki, smażymy przez 5 minut.
  • 5. Gdy cebula i seler lekko zmiękną, dorzucamy pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • 6. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej bakłażana, sos pomidorowy, oliwki, kapary, ocet winny i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość smażymy jeszcze przez 5 minut, żeby wszystkie warzywa były miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować