Caponata do danie kuchni sycilijskiej, które można podawać jako przystawkę lub dodatek do mięs, ryb czy bruschetty. Tradycyjnie warzywa smaży się na dużej ilości oliwy, ale proponuję wersję light.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
RYBA:
- filet z pstrąga: 2 sztuki
- sól, pieprz, rozmaryn: 1 szczypta
CAPONATA:
- bakłażan: 1 sztuka
- cebula: 2 sztuki
- cukinia: 2 sztuki
- łodyga selera naciowego: 2 sztuki
- sos pomidorowy: 500 gramów
- oliwki: 75 gramów
- kapary: 4 łyżki
- ocet z czerwonego wina: 4 łyżki
- brązowy cukier: 1 łyżka
- oliwa: 6 łyżek
- sól, pieprz: 1 szczypta
Pieczony pstrąg na caponacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy na pół, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy w folii w temperaturze 170 stopni przez 30 minut.
2.Bakłażana kroimy w niewielką kostkę i obtaczamy w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Smażymy na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy przez ok. 10 minut, aż będzie złotobrązowy i miękki. Osuszamy na papierowym ręczniku.
3.Następnie to samo naczynie wycieramy i rozgrzewamy pozostałą oliwę. Podsmażamy przez 3 minuty pokrojoną w kostkę cebulę.
4.Dodajemy selera pokrojonego w drobne plasterki, smażymy przez 5 minut.
5.Gdy cebula i seler lekko zmiękną, dorzucamy pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
6.Następnie dodajemy usmażonego wcześniej bakłażana, sos pomidorowy, oliwki, kapary, ocet winny i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość smażymy jeszcze przez 5 minut, żeby wszystkie warzywa były miękkie.
Komentarze