Pieczony pstrąg

  • wyświetlono: 294 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pracuję w banku. Rybę według tego przepisu przygotowuję już od 10 lat.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Elżbieta Krakowiak, Łódź
  • 50min

Składniki

● wypatroszony średniej wielkości pstrąg
● pomidor
● cebula
● 1/2 cytryny
● sól, pieprz
● zioła prowansalskie lub np. bazylia, estragon, natka pietruszki
● mały kawałek masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony pstrąg

  • 1. Rybę myjemy i osuszamy
    papierowym
    ręcznikiem kuchennym.
    Układamy na
    folii aluminiowej.
  • 2. Wyciskamy sok
    z cytryny. Skrapiamy
    rybę z obu
    stron. Oprószamy
    ziołami, pieprzem
    oraz solą wewnątrz
    i na zewnątrz.
  • 3. Cebulę obieramy. Z pomidorem
    kroimy w kostkę. Warzywa
    wkładamy do środka
    ryby (nadmiar farszu może się
    nieco wysypywać). Na wierzchu
    układamy wiórki masła.
    Rybę zawijamy w folię. Pieczemy
    ok. 30 minut w 180 °C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzupstrąg

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto z patelni

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Risotto z patelni

Przepis na risotto z patelini

image-0ndv5h6

Dodane przez: P_Aneta

Filet z kurczaka zapiekany z cukinią i marchewką

Proste i smaczne danie, które praktycznie...

gotowe

Dodane przez: ziutula

w pieprzu cytrynowym smażone filety dorsza

ryba jest soczysta i chrupiąca,...

image-0rpj33i

Dodane przez: weronika63

Zrazy wieprzowe z ciemnym sosem pieczeniowym.

Bardzo smaczne zrazy podane z ziemniakami,...

image-0p7dmao

Dodane przez: pm134

Kotlety w cieście jajecznym z curry

To bardzo smaczne kotlety otulone...

Kolorowe piramidki warzywne  w chińskim stylu

Dodane przez: Netka

Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu

Smaczne i zdrowe piramidki warzywne...