Pieczony pstrąg

  • wyświetlono: 298 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pracuję w banku. Rybę według tego przepisu przygotowuję już od 10 lat.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Elżbieta Krakowiak, Łódź
  • 50min

Składniki

● wypatroszony średniej wielkości pstrąg
● pomidor
● cebula
● 1/2 cytryny
● sól, pieprz
● zioła prowansalskie lub np. bazylia, estragon, natka pietruszki
● mały kawałek masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony pstrąg

  • 1. Rybę myjemy i osuszamy
    papierowym
    ręcznikiem kuchennym.
    Układamy na
    folii aluminiowej.
  • 2. Wyciskamy sok
    z cytryny. Skrapiamy
    rybę z obu
    stron. Oprószamy
    ziołami, pieprzem
    oraz solą wewnątrz
    i na zewnątrz.
  • 3. Cebulę obieramy. Z pomidorem
    kroimy w kostkę. Warzywa
    wkładamy do środka
    ryby (nadmiar farszu może się
    nieco wysypywać). Na wierzchu
    układamy wiórki masła.
    Rybę zawijamy w folię. Pieczemy
    ok. 30 minut w 180 °C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzupstrąg
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pstrąg z sosem orzechowym

Dodane przez: igraszki losu

Pstrąg z sosem orzechowym

Połączenie ryby i orzechów może...

Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Pstrąg tęczowy pieczony z masłem koperkowo-czosnkowym

Delikatna , lekka ryba o smaku...

Udka duszone w pomidorach z mozzarellą

Dodane przez: beciiaaa

Udka duszone w pomidorach z mozzarellą

Bardzo smaczne, sycące danie które...

Aromatyczne udka z ziemniakami i pieczarkami pieczone w rękawie

Dodane przez: beciiaaa

Aromatyczne udka z ziemniakami i pieczarkami...

Pyszne i niedrogie danie obiadowe....

Pstrąg tęczowy z grilla

Dodane przez: Karolina1990

Pstrąg tęczowy z grilla

Rozpływający się w ustach pstrąg,...

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami i papryką

Dodane przez: beciiaaa

Dynia piżmowa faszerowana kurczakiem, pieczarkami...

Nadziewana i zapiekana dynia to...