Pieczony pstrąg

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Pracuję w banku. Rybę według tego przepisu przygotowuję już od 10 lat.

  • 50 min

Składniki:

  • ● wypatroszony średniej wielkości pstrąg
    ● pomidor
    ● cebula
    ● 1/2 cytryny
    ● sól, pieprz
    ● zioła prowansalskie lub np. bazylia, estragon, natka pietruszki
    ● mały kawałek masła

Pieczony pstrąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy i osuszamy
    papierowym
    ręcznikiem kuchennym.
    Układamy na
    folii aluminiowej.
  • 2. Wyciskamy sok
    z cytryny. Skrapiamy
    rybę z obu
    stron. Oprószamy
    ziołami, pieprzem
    oraz solą wewnątrz
    i na zewnątrz.
  • 3. Cebulę obieramy. Z pomidorem
    kroimy w kostkę. Warzywa
    wkładamy do środka
    ryby (nadmiar farszu może się
    nieco wysypywać). Na wierzchu
    układamy wiórki masła.
    Rybę zawijamy w folię. Pieczemy
    ok. 30 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Komentarze

Podobne przepisy