Pieczony pstrąg

  • wyświetlono: 310 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pracuję w banku. Rybę według tego przepisu przygotowuję już od 10 lat.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Elżbieta Krakowiak, Łódź
  • 50min

Składniki

● wypatroszony średniej wielkości pstrąg
● pomidor
● cebula
● 1/2 cytryny
● sól, pieprz
● zioła prowansalskie lub np. bazylia, estragon, natka pietruszki
● mały kawałek masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczony pstrąg

  • 1. Rybę myjemy i osuszamy
    papierowym
    ręcznikiem kuchennym.
    Układamy na
    folii aluminiowej.
  • 2. Wyciskamy sok
    z cytryny. Skrapiamy
    rybę z obu
    stron. Oprószamy
    ziołami, pieprzem
    oraz solą wewnątrz
    i na zewnątrz.
  • 3. Cebulę obieramy. Z pomidorem
    kroimy w kostkę. Warzywa
    wkładamy do środka
    ryby (nadmiar farszu może się
    nieco wysypywać). Na wierzchu
    układamy wiórki masła.
    Rybę zawijamy w folię. Pieczemy
    ok. 30 minut w 180 °C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzupstrąg

Komentarze

Podobne przepisy

Pstrągi pieczone w całości

Dodane przez: Goszka

Pstrągi pieczone w całości

Tak pieczone pstrągi są niezwykle...

pstrąg pieczony z suszonymi pomidorami

Dodane przez: justi2401

Pstrąg pieczony z suszonymi pomidorami

Tak przygotowany pstrąg jest tak...

Pstrąg pieczony

Dodane przez: KasiaKitek

Pieczony pstrąg

Cudownie aromatyczny, bez charakterystycznego...

Pstrąg pieczony w ziołach

Dodane przez: kamila19851

Pstrąg pieczony w ziołach

Pstrag powstał w oparciu o przepis...

image-0o7enb1

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczony pstrąg pachnący koperkiem

Delikatna ryba pieczona z dużą...

czosnkowe pstrągi

Dodane przez: Magdalena_Z

Czosnkowe pstrągi pieczone z cząbrem

Pyszna wersja pstrągów. Idealna...