Pieczony panierowany kalafior

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam kalafior przygotowany w ten sposób

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    2 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    3 łyżki oleju lub stopionego mała
    sól, cukier, pieprz

Pieczony panierowany kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony kalafior, podzielić na duże różyczki i ugotować w posolonej i ocukrzonej wodzie do miękkości (ale nie rozgotować).
  • 2. Jajka ubić widelcem z olejem solą i pieprzem.
    Kawałki kalafiora panierować w jaku i bułce i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Tak przygotowany kalafior piec około 30 minut w 170 st. C aż będzie złoty i chrupiący. Podawać jako dodatek do dania obiadowego lub samodzielna przekąskę.

Porady

Kalafior można ugotować w wodzi z dodatkiem kurkumy wtedy będzie miał intensywnie żółty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy