Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
-250 g porów pokrojonych w cienkie plasterki
-100 g liści rukoli
-100 g szpinaku
-100 g włoskiej kapusty, postrzępionej
-8 dużych jajek
-3 łyżeczki posiekanych świeżych liści mięty
-150 g sera feta
-30 g świeżo startego parmezanu
-50 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych
-sól
-pieprz
-świeżo mielony pieprz
Pieczony omlet z suszonymi pomidorami, rukolą i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy. Na gorący tłuszcz wrzucamy pory i chwilę podsmażamy. Dokładamy rukolę, szpinak i kapustę, dusimy około 4-5 minut. Odstawimy na chwilę do przestudzenia. Wbijamy jajka, dodajemy miętę, ser feta, parmezan i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Uwaga na sól, gdyż ser feta jest już słony. Płytkie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wlewamy masę i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 30-35 minut. Podajemy z sałatką z pomidorów.
Komentarze