Pieczony omlet z suszonymi pomidorami, rukolą i serem feta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -250 g porów pokrojonych w cienkie plasterki
    -100 g liści rukoli
    -100 g szpinaku
    -100 g włoskiej kapusty, postrzępionej
    -8 dużych jajek
    -3 łyżeczki posiekanych świeżych liści mięty
    -150 g sera feta
    -30 g świeżo startego parmezanu
    -50 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych
    -sól
    -pieprz
    -świeżo mielony pieprz

Pieczony omlet z suszonymi pomidorami, rukolą i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy. Na gorący tłuszcz wrzucamy pory i chwilę podsmażamy. Dokładamy rukolę, szpinak i kapustę, dusimy około 4-5 minut. Odstawimy na chwilę do przestudzenia. Wbijamy jajka, dodajemy miętę, ser feta, parmezan i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Uwaga na sól, gdyż ser feta jest już słony. Płytkie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wlewamy masę i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 30-35 minut. Podajemy z sałatką z pomidorów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy