Pieczony omlet z różnościami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniały, soczysty i lekki omlet na obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki mleka
    10 dag pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
    1 szalotka
    2 łyżki oleju do smażenia
    15 dag startego na tarce o małych oczkach, ostrego, żółtego sera
    15 dag świeżego szpinaku, grubo pokrojonego
    1 łyżka drobno pokrojonej świeżej natki pietruszki

Pieczony omlet z różnościami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z różnościami przed pieczeniem 1. 1. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i smaż jeszcze do odparowania wody z
    grzybów
    2. Szpinak umyj, odsącz z wody i posiekaj
    3. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach
    4. Posiekaj natkę pietruszki
    5. Oddziel żółtka od białek
    6. Ubij pianę, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj, posól i popieprz masę jajeczną
    7. Delikatnie rozmieszaj masę z mlekiem
    8. Bardzo delikatnie, mieszając zawsze w jedną stronę, połącz masę jajeczną z pieczarkami, szpinakiem, żółtym serem i natka pietruszki.
    9. Omlet przełóż do żaroodpornego, okrągłego naczynia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C
    10. Upiecz na złoty kolor (ok. 30 minut) -sprawdź patyczkiem
    11. Podaj na gorąco lub zimno z dodatkiem pomidorków koktajlowych

Porady

Szpinak do omletu musi być świeży , dodanie mrożonki spowoduje, że nie będzie on soczysty !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy