Pieczony omlet obiadowy (gyros) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbaskę, pieczarki, brokuła, cebulę i oliwki kroimy dowolnie.
Używamy patelni, którą można potem włożyć do piekarnika. Na oleju przesmażamy kiełbaskę. Dodajemy cebulę, pieczarki, brokuła, oliwki i kukurydzę. Trzymamy pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, a kiełbaska ładnie obsmażona, dodajemy przyprawę gyros i sos pomidorowy. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar sosu.
2.Ser żółty kroimy lub ścieramy.
Jajka mieszamy trzepaczką z mlekiem. Dodajemy bułkę tartą i połowę sera. Mieszamy. Masą jajeczną zalewamy warzywa z kiełbaską. Na górę wysypujemy resztę sera.
3.Omlet pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.
Komentarze