Pieczony omlet obiadowy (gyros)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Omlet z kiełbaską, pieczarkami i warzywami, zapiekany z serem. Pyszny i prosty obiad.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jajka - 5-6 szt
    Mleko - 1 łyżka
    Bułka tarta - 3 łyżki
    Olej - 1 łyżka
    Ser żółty - 50g
    Kiełbaska drobiowa - 80g (u mnie 2 cienkie kiełbaski)
    Pieczarki - 3szt
    Cebula - 1 mała
    Brokuł - 100g
    Kukurydza - 30g
    Oliwki - 10szt
    Sos pomidorowy - 1 łyżka
    Przyprawa gyros - 1 łyżka
    Pieprz do smaku

Pieczony omlet obiadowy (gyros) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony omlet obiadowy (gyros) 1. Kiełbaskę, pieczarki, brokuła, cebulę i oliwki kroimy dowolnie.

    Używamy patelni, którą można potem włożyć do piekarnika. Na oleju przesmażamy kiełbaskę. Dodajemy cebulę, pieczarki, brokuła, oliwki i kukurydzę. Trzymamy pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, a kiełbaska ładnie obsmażona, dodajemy przyprawę gyros i sos pomidorowy. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar sosu.
  • Pieczony omlet obiadowy (gyros) 2. Ser żółty kroimy lub ścieramy.

    Jajka mieszamy trzepaczką z mlekiem. Dodajemy bułkę tartą i połowę sera. Mieszamy. Masą jajeczną zalewamy warzywa z kiełbaską. Na górę wysypujemy resztę sera.
  • Pieczony omlet obiadowy (gyros) 3. Omlet pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.

Porady

Omlet można modyfikować dodając ulubione warzywa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy