Pieczony łosoś z sosem koperkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Trochę mnie tu nie było, tęskniłam za wami, ale stres, brak weny oraz czas egzaminów bardzo dał mi się we znaki i psychicznie i fizycznie. W poprzednich miesiącach wszystko było nie tak, co mogło to się popsuło, ale ten miesiąc jest inny. Lepszy. Sierpień zaczęłam powolutku, zakupy szkolne, zakupy ciuchowe i duużo pracy, ale lubię swoją prace, natomiast sierpień zakończyłam 10 rocznicą swojego związku, powrotem do pracy i powrotem do was. Mam tyle pomysłów oraz przepisów na pyszne dania dla was i z mojego domu oraz słonecznej Italii! :)

Ale koniec. Zajmijmy sie przepisem..

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -Ok. 500g filetu z łososia (bez skóry i ości)
    -2 łyżki sosu sojowego,
    -2 łyzki oleju

    - sok z połowy cytryny

    -1 solidna łyżka miodu

    Składniki na sos:
    - 3/4 szklanki bulionu (lub woda z kostką, jak kto woli)

    -szczypta kurkumy,

    -Łyzka bądź dwie mąki,

    - 200 ml śmietanki 30%

    -Szczypra białego pieprzu, szczypta pieprzu czarnego oraz szczypta granulowanego czosnku,

    - Pół łyżki masla,

    - Pęczek koperku,

    -Pół lub jedna łyżeczka soku z cytryny (zależy od waszych preferencji)
    -Pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostke
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Sos koperkowy

Pieczony łosoś z sosem koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ososia kroimy na 4 kawałki, w misce mieszamy sos sojowy, olej, miód i cytryne i marynujemy w tym łososia przez okolo godzine. W tym czasie do garnka wlewamy bulion i gotujemy chwilę z kurkumą, dodajemy cebulkę i chwilkę musimy to zagotować. W miedzy czasie posiekac drobno peczek koperku. Mniej niż połowę koperku dodajemy do garnka z bulionem i dalej gotujemy. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i powoli wlewać do bulionu z dodatkami ciągle mieszając by nie powstały grudki. Doprawiamy dwoma rodzajami pieprzu, solą oraz czosnkiem i gotujemy to chwile. W między czasie wkładamy łososia do nagrzagnego piekarnika na 250 stopni i pieczemy przez ok. 15-20 minut (tutaj musicie kontrolować, jak wiemy różne piekarniki różnie pieką, więc nie mogę dać wam gwarancji, że jeżeli u mnie sprawdziło się pieczenie przez 15 minut to u was również się sprawdzi). Pod koniec gotowania sosu koperkowego dodajemy masło, sok z cytryny oraz resztę koperku.

Porady

Polecam wam to danie z warzywem takim jak brokuł bądź szparagi. po więcej przepisów zapraszam na kluskowy-garnek.blogspot.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować