Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę odmroż, umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Każdy dzwonek skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
2.Przygotuj salsę: pomidory i paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sok pomidorowy, pieprz, sól i wymieszaj. Odstaw na 30 minut, żeby składniki się przegryzły.
3.Kawałki ryby ułóż na wysmarowanej oliwą blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piecz ok.15 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów).
4.Wyjmij z piekarnika, przełóż na talerze i podawaj z salsą.
Komentarze