Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową

0 (0 ocen)

Zdrowe, pyszne danie obiadowe, które zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

  • 500 g mrożonego łososia (dzwonki)
    sol, pieprz
    sok z cytryny

    Salsa: 2 dojrzałe pomidory
    pół papryki czerwonej
    pół cebuli
    2 łyżki zagęszczonego soku pomidorowego
    2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia


Pieczony łosoś z salsą pomidorowo-paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę odmroż, umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Każdy dzwonek skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Wstaw na godzinę do lodówki.
  • 2. Przygotuj salsę: pomidory i paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Przełóż wszystko do miski, dodaj oliwę, sok pomidorowy, pieprz, sól i wymieszaj. Odstaw na 30 minut, żeby składniki się przegryzły.
  • 3. Kawałki ryby ułóż na wysmarowanej oliwą blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piecz ok.15 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów).
  • 4. Wyjmij z piekarnika, przełóż na talerze i podawaj z salsą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy