Filet z łososia ok 200 g, 1 papryka czerwona, 1 cebula czosnkowa, 50 g ryżu do risotto, ser mozarella pół opakowania ok 60 g, olej rzepakowy, pół cytryny, sałata, jogurt grecki lub naturalny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ocet, liść laurowy, ziele angielskie.
Pieczony łosoś z risotto z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowuje rybę: skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, układam rybę tylko na papierze do pieczenia i nie przykrywam.
Następnie kroje cebulę czosnkowa w drobną kostkę, podsmażam na małym ogniu po chwili dodaje paprykę pokrojoną w drobne paski wszystko zalewamy gorąca woda z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego, przykrywamy pokrywką i duszę ok 5 minut następnie dodaję ryż i razem duszę do uzyskania miękkości zarówno papryki jak i ryżu podlewajac co jakiś czas przygotowaną wodą. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem i na całość dodaje starty ser mozarella.
Sałatę myje i dziele na mniejsze części skrapiam odrobiną octu dodaje sól i pieprz oraz jogurt naturalny.
Po 20 minutach wyciągam rybę z piekarnika nakładam risotto z papryką i sałate.
Porady
Zamiast cebuli czosnkowej można dodać zwykła jednak cebula czosnkowa jest delikatniejsza.
Komentarze