Pieczony łosoś z risotto z papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis wymyśliłam sama jest to danie dietetyczne

  • 30 min

Składniki:

  • Filet z łososia ok 200 g, 1 papryka czerwona, 1 cebula czosnkowa, 50 g ryżu do risotto, ser mozarella pół opakowania ok 60 g, olej rzepakowy, pół cytryny, sałata, jogurt grecki lub naturalny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, ocet, liść laurowy, ziele angielskie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony łosoś z risotto z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowuje rybę: skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, układam rybę tylko na papierze do pieczenia i nie przykrywam.
    Następnie kroje cebulę czosnkowa w drobną kostkę, podsmażam na małym ogniu po chwili dodaje paprykę pokrojoną w drobne paski wszystko zalewamy gorąca woda z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego, przykrywamy pokrywką i duszę ok 5 minut następnie dodaję ryż i razem duszę do uzyskania miękkości zarówno papryki jak i ryżu podlewajac co jakiś czas przygotowaną wodą. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem i na całość dodaje starty ser mozarella.
    Sałatę myje i dziele na mniejsze części skrapiam odrobiną octu dodaje sól i pieprz oraz jogurt naturalny.
    Po 20 minutach wyciągam rybę z piekarnika nakładam risotto z papryką i sałate.

Porady

Zamiast cebuli czosnkowej można dodać zwykła jednak cebula czosnkowa jest delikatniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować