Pieczony łosoś z kumkwatem i chili

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Obiad jak z drogiej restauracji w 45 minut tak jest to możliwe. Moja propozycja to pieczony łosoś w towarzystwie pikantnej papryczki, chili oraz orzeźwiających, soczystych kumkwatów, którego możecie podać z ulubionymi dodatkami np. sałatką z jarmużu i perłowym kuskusem, pieczonymi ziemniaczkami czy ryżem z warzywami.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g dzikiego łososia, filet ze skórą
    pęczek koperku
    świeża papryczka chili
    łyżka płynnego miodu
    5-6 kumkwatów
    sól
    kolorowy pieprz
    ząbek czosnku
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony łosoś z kumkwatem i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sól, pieprz, plasterki chili, przeciśnięty ząbek czosnku oraz posiekany koperek mieszamy ze sobą. Do mieszanki przypraw dodajemy miód i olej, mieszamy. Mieszanką nacieramy kawałki ryby. Rozgrzewamy żeliwną patelnię, gdy patelnia jest gorąca układamy na niej rybę skórą do dołu. Z wierzchu rybę obkładamy plasterkami kumkwatów.
    Rybę wkładamy na 15 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni C.

    W czasie, gdy ryba jest w piecu przygotowujemy do niej ulubione dodatki np. kuskus perłowy z warzywami i sałatkę z jarmużu z sosem winegret na bazie soku z kumkwatów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować