Pieczony łosoś w musztardzie

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Samo zdrowie, każdy to powie. Świeżo łosoś przygotowany, z sałatką kolorową ładnie podany.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
    4 łyżki musztardy starofrancuska,
    świeży filet z łososia 2 sztuki,
    2 łyżki miodu,
    2 ząbki czosnku,
    1/2 ostra papryczka,
    sok z jednej limonki,
    4 łyżki oliwy z oliwek.
    Mix sałatkowy z rukolą,
    2 pomidory,
    10 sztuk oliwek,
    zielona pietruszka,
    sól, pieprz,
    pieczywo,
    sos winegret.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Pieczony łosoś w musztardzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia przelewamy sos sojowy, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, posiekanej ostrej papryczki, oliwę z oliwek, sok z limonki, 2 łyżki musztardy. Dokładnie mieszamy. Obtaczamy łososia z marynacie i odstawiamy na 15 min do lodówki.
  • 2. Do mix sałatkowego dodajemy pomidory, oliwki i polewamy sosem winegret.
  • 3. Łososia wyciągamy z marynaty, przekładamy na blachę posmarowaną oliwą z oliwek. Do pozostałej marynaty dodajemy 2 łyżki musztardy, mieszamy i nakładamy na łososia.
  • 4. Tak przygotowanego łososia wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 5-10 min. Podajemy z sałatką i pieczywem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować