Kurczak w słodko-dymnej marynacie w połączeniu z kaszą gryczaną, wędzonymi śliwkami i sosem z suszonych grzybów sprawia, że nie można przejść obojętnie obok tego dania.
4 godz.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu:
• 4-6 udek z kurczaka
• ok. 15 wędzonych śliwek (użyłam wędzonych śliwek węgierek)
• 1 szklanka kaszy gryczanej
Składnik podstawowy dodatkowy:
• ok. 25-30 g grzybów suszonych (użyłam suszonych borowików/prawdziwków)
Składniki robocze:
• 2 małe lub jedna duża cebula
• 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
• 5 ząbków czosnku
• 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ciętego
• 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
• sól
• pieprz
• 2 łyżki oliwy
• 70 ml czerwonego wina Porto (tj. ok. 8-10 łyżek)
• 3 łyżki masła
• 2 liść laurowy
• 3-4 ziela angielskie
• ½ łyżeczki granulowanej cebuli
• ½ łyżeczki granulowanego czosnku
• 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
• 3-4 owoce jałowca całe
• 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
• 150 ml śmietanki 18% do sosów i zup
Pieczony kurczak z wędzonymi śliwkami, sosem grzybowym i gryczaną kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kurczaka:
Kurczaka płuczemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę – mieszamy wino, oliwę, słodką wędzoną paprykę w proszku, suszony rozmaryn, 1 liść laurowy, 2 owoce jałowca i 2 ziela angielskie. Ok. 5-6 wędzonych śliwek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do marynaty. Mieszamy dokładnie i dodajemy kurczaka. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, skrapiamy oliwą i dodajemy 2 ząbki czosnku. Na wierzch kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.
Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięso się przyrumieniło.
2.Przygotowanie sosu z suszonych borowików:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą (wody musi być 2 razy więcej niż grzybów ok. 600 ml) i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy je w tej samej wodzie. Do grzybów dodajemy liść laurowy, ok. 2 owoców jałowca, ziele angielskie, gałązkę świeżego rozmarynu i 3-4 wędzone śliwki - gotujemy ok. 40 minut aż grzyby będą miękkie.
W międzyczasie obieramy cebule i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach masła aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy jeszcze ok. 3 minut.
Połowę podsmażonej cebuli przekładamy do miseczki, resztę zostawiamy na patelni.
Ugotowane grzyby odcedzamy. Nie wylewamy wywaru grzybowego, w którym gotowaliśmy grzyby - dodamy go do kaszy i sosu!
Jeśli grzyby są duże kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałej na patelni cebuli. Wlewamy ok. 150 ml wywaru grzybowego i śmietankę i gotujemy aż sos zgęstnieje. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, 2-3 śliwki wędzone pokrojone w paseczki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos posypujemy 1 łyżką siekanej natki pietruszki i świeżym rozmarynem.
W razie gdyby sos okazał się za gęsty możemy doleć jeszcze trochę wywaru grzybowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3.Przygotowanie kaszy gryczanej:
Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Proponuję dodaj jedną szklankę wody i jedną szklankę wywaru grzybowego. Do kaszy dodajemy 1 łyżę masła (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (kasza praktycznie nie powinna się gotować!).
4 wędzone śliwki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do odłożonej wcześniej podsmażonej cebuli i czosnku, wsypujemy ugotowaną kaszę i mieszając podsmażamy wszystko razem. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i jeszcze raz dobrze mieszamy.
Kaszę wykładamy na talerz, dodajemy upieczonego kurczaka i polewamy sosem z suszonych grzybów.
Komentarze