Pieczony kurczak z wędzonymi śliwkami, sosem grzybowym i gryczaną kaszą

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Kurczak w słodko-dymnej marynacie w połączeniu z kaszą gryczaną, wędzonymi śliwkami i sosem z suszonych grzybów sprawia, że nie można przejść obojętnie obok tego dania.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    • 4-6 udek z kurczaka
    • ok. 15 wędzonych śliwek (użyłam wędzonych śliwek węgierek)
    • 1 szklanka kaszy gryczanej

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    • ok. 25-30 g grzybów suszonych (użyłam suszonych borowików/prawdziwków)

    Składniki robocze:
    • 2 małe lub jedna duża cebula
    • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ciętego
    • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
    • sól
    • pieprz
    • 2 łyżki oliwy
    • 70 ml czerwonego wina Porto (tj. ok. 8-10 łyżek)
    • 3 łyżki masła
    • 2 liść laurowy
    • 3-4 ziela angielskie
    • ½ łyżeczki granulowanej cebuli
    • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
    • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    • 3-4 owoce jałowca całe
    • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
    • 150 ml śmietanki 18% do sosów i zup

    Dekoracja:
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • kilka gałązek świeżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczony kurczak z wędzonymi śliwkami, sosem grzybowym i gryczaną kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kurczaka:

    Kurczaka płuczemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem. W misce przygotowujemy marynatę – mieszamy wino, oliwę, słodką wędzoną paprykę w proszku, suszony rozmaryn, 1 liść laurowy, 2 owoce jałowca i 2 ziela angielskie. Ok. 5-6 wędzonych śliwek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do marynaty. Mieszamy dokładnie i dodajemy kurczaka. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, skrapiamy oliwą i dodajemy 2 ząbki czosnku. Na wierzch kładziemy gałązki świeżego rozmarynu.
    Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby mięso się przyrumieniło.
  • 2. Przygotowanie sosu z suszonych borowików:

    Grzyby płuczemy, zalewamy wodą (wody musi być 2 razy więcej niż grzybów ok. 600 ml) i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy je w tej samej wodzie. Do grzybów dodajemy liść laurowy, ok. 2 owoców jałowca, ziele angielskie, gałązkę świeżego rozmarynu i 3-4 wędzone śliwki - gotujemy ok. 40 minut aż grzyby będą miękkie.
    W międzyczasie obieramy cebule i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na 2 łyżkach masła aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy jeszcze ok. 3 minut.
    Połowę podsmażonej cebuli przekładamy do miseczki, resztę zostawiamy na patelni.
    Ugotowane grzyby odcedzamy. Nie wylewamy wywaru grzybowego, w którym gotowaliśmy grzyby - dodamy go do kaszy i sosu!
    Jeśli grzyby są duże kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałej na patelni cebuli. Wlewamy ok. 150 ml wywaru grzybowego i śmietankę i gotujemy aż sos zgęstnieje. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, 2-3 śliwki wędzone pokrojone w paseczki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos posypujemy 1 łyżką siekanej natki pietruszki i świeżym rozmarynem.
    W razie gdyby sos okazał się za gęsty możemy doleć jeszcze trochę wywaru grzybowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 3. Przygotowanie kaszy gryczanej:

    Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Proponuję dodaj jedną szklankę wody i jedną szklankę wywaru grzybowego. Do kaszy dodajemy 1 łyżę masła (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (kasza praktycznie nie powinna się gotować!).
    4 wędzone śliwki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do odłożonej wcześniej podsmażonej cebuli i czosnku, wsypujemy ugotowaną kaszę i mieszając podsmażamy wszystko razem. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i jeszcze raz dobrze mieszamy.
    Kaszę wykładamy na talerz, dodajemy upieczonego kurczaka i polewamy sosem z suszonych grzybów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować