Pieczony kurczak z kaszą gryczaną gotowaną w bulionie

0 (0 ocen)

  • 60 min

W zimowe dni często potrzebujemy bardziej treściwych dań, które dodadzą nam siły i energii. Pieczony kurczak zamiast smażonego oraz kasza gryczana zamiast ziemniaków to zdrowe rozwiązanie na pyszny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 -6 pałek lub podudzi z kurczaka, 2 szklanki kaszy gryczanej (może być ta z warzywami,) 300ml śmietany 18%, 3-4 ząbków czosnku,łyżeczka słodkiej papryki, odrobina ostrej papryki, średnia cebula, pół łyżki tymianku, 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, sól, pieprz, olej kokosowy do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak z kaszą gryczaną gotowaną w bulionie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kurczaka myjemy i nacieramy oliwą, przeciśniętym czosnkiem, papryką słodką i odrobiną papryki ostrej oraz nie dużą ilością soli, wkładamy do wysmarowanego olejem kokosowym naczynia żaroodpornego i odstawiamy na 15 min do lodówki.
  • 2. Po 15 min naczynie z kurczakiem przekładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 min w temperaturze 200 stopni. W między czasie przygotowujemy kaszę gryczaną.
  • 3. Na patelni z olejem kokosowym smażymy posiekaną cebulę, następnie dodajemy kaszę gryczaną i tymianek, smażymy jeszcze około 2 min. Całość przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze 4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Upieczonego kurczaka, układamy na kaszy i podajemy z ostrzejszą surówką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować