Pieczony kurczak z miodem i imbirem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Na niedzielny obiad powinno się podać coś specjalnego i kurczak nadaje się do tego idealnie. Kurczaka piekłam korzystając ze specjalnego naczynia. 2 zdjęcie w galerii (zdj. ze strony Pomocnicy Kuch.)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurczak: 1 sztuka
    - majeranek: 2 łyżki
    - papryka słodka w proszku (około - w zasadzie ilość zależy od Waszych upodobań): 1 łyżka
    - sól do smaku (Ilość soli zależy od Was): 1 łyżka
    - pieprz mielony (Ilość pieprzu zależy od Was): 1 łyżka
    - imbir w proszku: 0.5 łyżeczki
    - chili w proszku: 0.5 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - miód: 1.5 łyżeczki
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak z miodem i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W czasie przygotowania nie uwzględniłam kilku godzin, w czasie których mięso się marynuje.
  • 2. Z podanych ziół, przypraw, soku z cytryny, miodu i oleju tworzymy marynatę. Nacieramy nią kurczaka.
  • 3. Wkładamy kurczaka do lodówki na noc. Dobrze jest włożyć kurczaka do worka foliowego.
  • 4. Umieszczamy kurczaka (można dać także warzywa - ziemniaki, marchew, paprykę) w naczyniu do pieczenia. Zalewamy warzywa wodą (mniej więcej do 3/4 wysokości ścianki).
  • 5. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około godzinę.
    W zagłębieniu, gdzie są warzywa, będzie zbierał się tłuszcz. Po upieczeniu kurczaka przelewamy go do rondla. Podgrzewamy, zagęszczamy skrobią kukurydzianą. Po ugotowaniu można dodać poszatkowane świeże zioła, np. natkę pietruszki, koperek. I pyszny sosik gotowy.
  • 6. Kurczaka podajemy na gorąco z ryżem bądź kaszą kuskus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować