Na niedzielny obiad powinno się podać coś specjalnego i kurczak nadaje się do tego idealnie. Kurczaka piekłam korzystając ze specjalnego naczynia. 2 zdjęcie w galerii (zdj. ze strony Pomocnicy Kuch.)
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- kurczak: 1 sztuka
- majeranek: 2 łyżki
- papryka słodka w proszku (około - w zasadzie ilość zależy od Waszych upodobań): 1 łyżka
- sól do smaku (Ilość soli zależy od Was): 1 łyżka
- pieprz mielony (Ilość pieprzu zależy od Was): 1 łyżka
- imbir w proszku: 0.5 łyżeczki
- chili w proszku: 0.5 łyżeczki
- olej: 2 łyżki
- miód: 1.5 łyżeczki
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
Pieczony kurczak z miodem i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W czasie przygotowania nie uwzględniłam kilku godzin, w czasie których mięso się marynuje.
2.Z podanych ziół, przypraw, soku z cytryny, miodu i oleju tworzymy marynatę. Nacieramy nią kurczaka.
3.Wkładamy kurczaka do lodówki na noc. Dobrze jest włożyć kurczaka do worka foliowego.
4.Umieszczamy kurczaka (można dać także warzywa - ziemniaki, marchew, paprykę) w naczyniu do pieczenia. Zalewamy warzywa wodą (mniej więcej do 3/4 wysokości ścianki).
5.Pieczemy w temperaturze 180 C przez około godzinę.
W zagłębieniu, gdzie są warzywa, będzie zbierał się tłuszcz. Po upieczeniu kurczaka przelewamy go do rondla. Podgrzewamy, zagęszczamy skrobią kukurydzianą. Po ugotowaniu można dodać poszatkowane świeże zioła, np. natkę pietruszki, koperek. I pyszny sosik gotowy.
6.Kurczaka podajemy na gorąco z ryżem bądź kaszą kuskus.
Komentarze