Pieczony kurczak na warzywach

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Jednogarnkowe danie, czyli pieczony kurczak na warzywach. Soczyste mięsko i delikatnie przypieczone warzywa.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg kurczaka w całości
    2 duże marchewki
    2 duże cebule
    1 cebula czerwona
    1 papryka czerwona
    ok 6 dużych ziemniaków
    do smaku natka pietruszki
    do smaku papryka ostra mielona
    do smaku tymianek
    do smaku przyprawa do kurczaka
    do smaku chili pieprz cayenne
    do smaku pieprz kolorowy
    do smaku czosnek do smaku sól
    do smaku olej

Pieczony kurczak na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak na warzywach 1. Kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy go na grzbiecie ( koło kręgosłupa ), rozkładamy go i nacieramy olejem. Przyprawiamy do smaku i delikatnie wklepujemy przyprawy. Kurczaka odkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny.
  • Kurczak na warzywach 2 2. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w ćwiartki, a następnie kroimy na pół tak by kawałki były mniejsze, wtedy mamy pewność, że marchewka będzie miękka. Jedną cebule czerwoną i białą kroimy w piórka. Drugą białą cebulę kroimy w ćwiartkę. Paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy na pół, lub na ćwiartki w zależności od ich wielkości. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy oleju.
  • Kurczak na warzywach 3 3. Na blachę do pieczenia wykładamy warzywa, a na wierzchu układamy zamarynowanego kurczaka. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy kurczaka. Pieczemy ok 1,5 - 2 godzin w temp. 220'C., aż kurczak się ładnie zarumieni, co jakiś czas przewracając mięsko oraz warzywa, tak by się nie przypaliło. Gotowe podajemy ciepłe. Smacznego !!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy