Jednogarnkowe danie, czyli pieczony kurczak na warzywach. Soczyste mięsko i delikatnie przypieczone warzywa.
4 godz.
Składniki:
2,5 kg kurczaka w całości
2 duże marchewki
2 duże cebule
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
ok 6 dużych ziemniaków
do smaku natka pietruszki
do smaku papryka ostra mielona
do smaku tymianek
do smaku przyprawa do kurczaka
do smaku chili pieprz cayenne
do smaku pieprz kolorowy
do smaku czosnek do smaku sól
do smaku olej
Pieczony kurczak na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy go na grzbiecie ( koło kręgosłupa ), rozkładamy go i nacieramy olejem. Przyprawiamy do smaku i delikatnie wklepujemy przyprawy. Kurczaka odkładamy do lodówki na ok 2-3 godziny.
2.Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w ćwiartki, a następnie kroimy na pół tak by kawałki były mniejsze, wtedy mamy pewność, że marchewka będzie miękka. Jedną cebule czerwoną i białą kroimy w piórka. Drugą białą cebulę kroimy w ćwiartkę. Paprykę kroimy w paseczki. Ziemniaki kroimy na pół, lub na ćwiartki w zależności od ich wielkości. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dodajemy oleju.
3.Na blachę do pieczenia wykładamy warzywa, a na wierzchu układamy zamarynowanego kurczaka. Natkę pietruszki siekamy i posypujemy kurczaka. Pieczemy ok 1,5 - 2 godzin w temp. 220'C., aż kurczak się ładnie zarumieni, co jakiś czas przewracając mięsko oraz warzywa, tak by się nie przypaliło. Gotowe podajemy ciepłe. Smacznego !!
Komentarze