Pieczony krem czekoladowy a`la suflet

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki w wykonaniu a przy tym jaki smaczny! Deser idealny do kawy i nie tylko ;)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g masła
    100 g gorzkiej czekolady
    60 g cukru
    2 żółtka
    2 jajka
    17 g mąki
    200 g truskawek (mogą być mrożone)
    odrobina masła i mąki do smarowania foremek

Pieczony krem czekoladowy a`la suflet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę posiekać. Jajka wbić do miseczki , dodać żółtka. Masło włożyć do rondelka, który musi być suchy. Ustawić rondelek na większym garnku z gotującą się wodą, stopić masło na parze. Dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić , cały czas mieszając. Lekko ostudzić, dodać cukier, mieszać i wlać jajka z żółtkami, na koniec wsypać mąkę, wymieszać wszystko dokładnie rózgą. Foremki żaroodporne posmarować lekko masłem i posypać delikatnie mąką. Masą czekoladową napełnić foremki mniej więcej do połowy i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec od 7 do 10 minut. Gorące babeczki ostrożnie wyłożyć na talerz. Podawać ze zmiksowanymi truskawkami lub z cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy