Pieczony karczek z boczkiem pod warzywami

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Aromatyczne mięsko do obiadu, które i na zimno świetnie się sprawdzi. Karczek i reszta składników idealnie do siebie pasują i tworzą bardzo smaczny obiad!

  • 30 min

Składniki:

  • Ok. 800g karczku
    8 plastrów wędzonego boczku
    500g pieczarek
    200g żółtego sera
    1 pomidor
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    5 łyżek oleju rzepakowego
    Przyprawy:
    1 łyżeczka Vegety
    Mielona ostra papryka
    Po ½ łyżeczki suszonej cebuli, tymianku, bazylii i oregano
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony karczek z boczkiem pod warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczek pokroić na 7 – 8 porcji, lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z olejem i pozostałymi przyprawami. Natrzeć mięso, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Pieczarki obrać, pokroić plasterki i przesmaży z drobną posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Po tym czasie porcje mięsa ułożyć obok siebie na blaszce z wyposażenia piekarnika. Na mięsie ułożyć po plasterku boczku, uduszone pieczarki i plasterek pomidora. Przykryć folią i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości mięsa ok. 70 minut. Pod koniec dodać starty ser i krótko zapiec. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Olej Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować