Aromatyczne mięsko do obiadu, które i na zimno świetnie się sprawdzi. Karczek i reszta składników idealnie do siebie pasują i tworzą bardzo smaczny obiad!
30 min
Składniki:
Ok. 800g karczku
8 plastrów wędzonego boczku
500g pieczarek
200g żółtego sera
1 pomidor
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju rzepakowego
Przyprawy:
1 łyżeczka Vegety
Mielona ostra papryka
Po ½ łyżeczki suszonej cebuli, tymianku, bazylii i oregano
Sól, pieprz
Pieczony karczek z boczkiem pod warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczek pokroić na 7 – 8 porcji, lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z olejem i pozostałymi przyprawami. Natrzeć mięso, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Pieczarki obrać, pokroić plasterki i przesmaży z drobną posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem. Po tym czasie porcje mięsa ułożyć obok siebie na blaszce z wyposażenia piekarnika. Na mięsie ułożyć po plasterku boczku, uduszone pieczarki i plasterek pomidora. Przykryć folią i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości mięsa ok. 70 minut. Pod koniec dodać starty ser i krótko zapiec. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze