Pieczony karczek wieprzowy

4.5 (171 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Marynowany w jałowcu i pieczony karczek wieprzowy podany na duszonej cebuli z kminkiem

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - schab karkowy: 1 kilogram
    MARYNATA:
    - marynata szlachecka w płynie: 5 łyżek
    - owoce jałowca (rozgniecione): 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 3 sztuki
    DODATKOWO:
    - Cebule (pokrojone w piórka): 3 sztuki
    - olej rzepakowy: 3 łyżki
    - czosnek (rozgnieciony): 1 ząbek
    - bulion warzywny: 150 mililitrów
    - Kminek, sól, pieprz czarny mielony do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pieczony karczek wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem schab dokładnie natrzeć marynatą szlachecką w płynie, owocami jałowca, obłożyć liśćmi laurowymi, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywą. Marynować około 6 godzin a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160C i piec przez około 1,5 godziny.
  • 2. Cebulę zeszklić na oleju z czosnkiem. Następnie wlać bulion, dodać przyprawy i dusić, aż część płynu odparuje.
  • 3. Mięso wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry, ułożyć na cebuli z kminkiem i polać powstałym podczas pieczenia sosem. Podawać z kluskami gotowanymi na parze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jałowiec Wieprzowina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować