Pieczony karczek w ziołach

0 (0 ocen)

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny pieczony karczek idealny na kanapki. Mięso marynujemy w przyprawach 2 dni.

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-2,3 kg karczku
    4-5 ząbki czosnku
    2-2,5 łyżek soli
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    1 łyżka suszonego tymianku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka suszonego oregano
    5 łyżek roztopionego masła
    3 goździki
    6 liści laurowych
    6 sztuk ziela angielskiego lub owoców jałowca
    1/2 szklanki gorącej wody lub białego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pieczony karczek w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karczek pieczony 1. Mięso umyć i osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i majerankiem. Mieszanką natrzeć mięso i wysmarować roztopionym masłem. Mięso włożyć do naczynia do pieczenia, na spodzie naczynia i wierzchu mięsa ułożyć goździki, liście laurowe, ziele angielskie lub owoce jałowca. Przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
  • Karczek pieczony 2. Rano patyczkiem lub szpikulcem podziurkować i powygniatać mięso. Powtórzyć jeszcze wieczorem tego samego dnia. W kolejnym dniu rano upiec.
  • Karczek pieczony 3. Piekarnik nagrzać do 250 stopni Celsjusza. Do naczynia z mięsem wlać 1/2 szklanki gorącej wody lub wina, przykryć. Wstawić do piekarnika i piec w zależności od wagi karczku - 2 kg - 20 minut, 2,3 kg - 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze - 2 kg - 1h 45 min, a karczek o wadze 2,3kg - 2h. W połowie pieczenia mięso ostrożnie przewrócić. Pieczemy cały czas pod przykryciem.
  • Karczek pieczony 4. Po upieczeniu nie otwierać naczynia z mięsem tylko odstawić do całkowitego ostudzenia i wchłonięcia soków przez mięso. Po ostudzeniu przełożyć do lodówki ponieważ mięso musi się "stęgnąć"

Porady

Jeśli ktoś nie lubi smaku goździków to nie dodajemy. Ja mięso marynuje niecałe 2 dni. Jednego dnia rano nacieram, wieczorem nakłuwam, rano następnego dnia powtarzam nakłuwanie a przed wieczorem mięsko już się piecze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować