Pieczony kalafior z bazylią, ostrą papryką, posiekaną cukinią i skórką z cytryny na wafli ryżowej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pieczony kalafior z ziołami

  • 30 min

Składniki:

  • kilka dużych różyczek kalafiora
    wafla ryżowa z dodatkiem soli morskiej
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    szczypta ostrej papryki w proszku
    3 łyżki oliwy
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki posiekanej cukinii
    1/2 łyżeczki posiekanej skórki z cytryny
    1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
    sól do smaku

Pieczony kalafior z bazylią, ostrą papryką, posiekaną cukinią i skórką z cytryny na wafli ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Różyczki kalafiora przekrawamy wzdłuż i układamy w naczyniu, oprószamy bazylią, papryką i solą, układamy kawałki nieobranego ząbka czosnku. Pieczemy, aż plastry kalafiora ładnie się zrumienią. Podajemy ułożone na wafli ryżowej, skropione sokiem z cytryny i posypane kawałkami cukinii z cytryną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy