Pieczony kalafior

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pieczony kalafior w marynacie na bazie koncentratu pomidorowego, wędzonej papryki i miodu.
Największe wrażenie robi upieczony cały, jednak ze względu na dotarcie marynaty w każdy zakamarek dzielę na 4 części kalafiora. Marynata sprawia, że to urocze warzywo staje się samodzielnym daniem o wielu wymiarach smaku, a robi się je dosłownie w kilka chwil

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kalafior około 2 kg
    woda + ocet do namoczenia

    marynata:
    olej rzepakowy na zimno tłoczony 4 - 5łyżki
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
    3 łyżki pasty harrisa
    1 łyżka koncentratu pomidorowego lub pasty na bazie pomidorów i papryki np. adżyka
    1 łyżeczka soli morskiej
    1 ząbek czosnku - rozgnieciony i drobno pokrojony
    papryka gochujang w płatkach lub innna ostra np. bird eye, piri piri, chili

    do podania:
    kolendra
    kawałek limonki / cytryny
    świeże sałaty
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Pieczony kalafior - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony kalafior 1. Kalafiora nie pozbawiam całkowicie zielonych liści, usuwam tylko te które są już pożółknięte. Mojego olbrzyma podzieliłam na 4 części, namoczyłam na chwilę w wodzie z octem
  • Pieczony kalafior 2. Oczyszczonego kalafiora i odsączonego po kąpieli przekładam do naczynia w którym będzie się marynował ( u mnie 2 miski)
    Wszystkie składniki marynaty przekładam do naczynia z kalafiorem. Rękami delikatnie wmasowuję marynatę tak, by całość była pokryta marynatą
  • Pieczony kalafior 3. Zamarynowanego przez około 15 minut kalafiora piekę przez około 50 -60 minut.
    podaję razem z kawałkiem cytryny i posypuję świeżą kolendrą, obok zestawiam mix sałat
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować