REKLAMA

Pieczony kaczy pasztet z kaszą gryczaną i pekinką

wyświetlono: 317 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Łagodny w smaku, wilgotny pasztet z kaczki. Dodatek gotowanej kaszy sprawia,iż pasztet nie jest suchy. Wykonanie proste, więc nie trzeba się obawiać przygotowania tego pasztetu. Polecam i zapraszam:)

opublikowany: 16.01.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 2 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    2 nogi kaczki
    170 g kaczych serc
    50 g kaszy gryczanej niepalonej ( waga suchej kaszy)
    300 g kapusty pekińskiej

    Składnik dodatkowy:
    2 jajka

    Składniki robocze:

    1 cebula
    50 ml białego wina
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 goździki
    sól, pieprz
    Dekoracja:
    1 łyżka łuskanego słonecznika
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • mięso obsmażyć 1. Kaszę zalać szklanką wody i ugotować do miękkości. Odcedzić, przestudzić.
    Nogi z kurczaka umyć i osuszyć. Od strony skóry naciąć w 3-4 miejscach. Patelnię mocno rozgrzać i kłaść nóżki skórką do góry. Gdy mięso dobrze się przyrumieni, obrócić nóżki na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut.
  • nóżki ugotować do miękkości 2. Następnie przełożyć do garnka, dodać wodę ( około 3 szklanki), liść laurowy i goździki. Postawić na ogień i ugotować do miękkości. Gdy to nastąpi wyjąć mięso na talerz, a wywar zachować.
  • podsmażyć serca z kaczki 3. Na tłuszcz który się wytopił z nóżek wrzucić pokrojone na małe kawałki serca ( wcześniej oczyszczone i pozbawione naczyń). Smażyć około 5 minut. Dodać posiekaną cebulę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wino i dokładnie za pomocą płynu zebrać smaki z dna patelni. Dodać pokrojoną pekinkę i chwilę razem dusić. Gdy płyn odparuje dodać chochlę wywaru z gotowania kaczych nóżek. Dusić całość do miękkości, w razie konieczności podlewając wywarem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, ostudzić.
  • 4. Następnie przełożyć do blendera i zmiksować na gładko. Przełożyć do miski. Mięso z nóżek kurczaka oddzielić od kości i skóry. Również przełożyć do blendera zmiksować, dodać około 1/2 szklanki wywaru, aby ułatwić miksowanie. Dodać do miski z pekinką. Wbić pierwsze jajko i zmiksować. Po około minucie dodać kolejne jajko i znów zmiksować. Na koniec dodać kaszę i krótko zmiksować, aby część kaszy była w całości. Starty na małych oczkach czosnek dodać do masy i wymieszać dokładnie.
  • pasztet przełożyc do keksówki 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać i posypać nasionami słonecznika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 60 minut. Następnie ostudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Dopiero wtedy wyjąć z formy i pokroić. Smacznego!

Porady

pasztet można również zrobić przy użyciu maszynki do mielenia, jednakże blender z małym pojemnikiem dobrze się sprawdzi. 100 g to około 95 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: benka benka

Pasztet z kaszą gryczaną

Lekki pasztet

kategoria: jajko Dodatki Pasztet opublikowany: 17.09.2013 | wyświetlono: 2176 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: anetamlp anetamlp

Pasztet z kaszą gryczaną

Pyszny drobiowo-wieprzowy pasztet z kaszą gryczaną

kategoria: Pasztet opublikowany: 31.05.2013 | wyświetlono: 3471 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: afrodyta afrodyta

Pieczony pasztet z indyka

Pyszny domowy pasztet. Bez konserwantów i ulepszaczy, za to aromatyczny i bardzo mięsisty.

kategoria: kanapki Dodatki Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 21.04.2014 | wyświetlono: 43661 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Pasztet domowy pieczony

Nie ma lepszego pasztetu,niż domowy. Wiadomo co w nim jest.

kategoria: wątróbka kanapki Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 31.12.2013 | wyświetlono: 30847 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE