Pieczony filet z kurczaka z sałatką z pomidorów i pieczonej papryki (fit)

0 (0 ocen)

  • 40 min

Fileta z piersi kurczaka doprawiłam tylko solą i pieprzem, bo sałatka którą do niego przygotowałam ma tak wiele smaku i aromatu, że nie ma potrzeby, by doprawiać mocno kurczaka. Bardzo ograniczyłam sól, przy pieczeniu nie użyłam nawet kropli oleju. Obiad jest wyśmienity.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    2 filety z piersi kurczaka (ok. 200-220 g. każdy)
    2 czerwone papryki
    1 zielona papryka
    1 średni pomidor
    12 liści świeżej bazylii
    kilkanaście orzechów nerkowca
    sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony filet z kurczaka z sałatką z pomidorów i pieczonej papryki (fit) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone mięso oprószam lekko z obu stron solą i pieprzem, układam na blasze wyłożonej papierem. Obok kładę umyte i osuszone papryki, ustawiam temperaturę piekarnika na 210 stopni C (góra-dół) i piekę wszystko 30 minut. W międzyczasie raz obracam i papryki, i mięso. Wyłączam piekarnik, wyjmuję paprykę i przekładam ją do miski, przykrywam talerzykiem na 10 minut - po tym zabiegu bardzo łatwo będzie zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Pomidora kroję w drobna kostkę, siekam bazylię, przekładam do miseczki. Obrane papryki kroję w większe kawałki i ciepłe dokładam do pomidorów, mieszam lekko, bardzo delikatnie solę i oprószam pieprzem. Orzechy lekko siekam i prażę przez chwilę na suchej patelni. Upieczony gorący filet kroję ukośnie w plastry, wykładam na talerz, dodaję porcję sałatki i posypuję orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować