Filet z kurczaka pieczony z marchewką

3 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis bardzo prosty, a efekt końcowy -palce lizać:)Filet soczysty, aromatyczny, otoczony marchewką , z którą się piecze.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 spore filety z piersi kurczaka
    4 spore marchewki
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki oleju
    2 łyżki przyprawy do mięs
    1 łyżka czubrycy zielonej
    2 szczypty przyprawy Harissa
    2 szczypty pieprzu
    5 dag. masła
    naczynie do pieczenia z nakryciem-wysmarowane masłem
Wystaw ocenę:

3 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka pieczony z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony filet z kurczaka z marchewką 1. Każdego fileta kroję na trzy części, polewam olejem, posypuję przyprawą do mięs, przyprawą Harissa, czubrycą, pieprzem, pokrojonym w plasterki czosnkiem, odstawiam na dwie godziny. Marchewkę obieram, kroję w plasterki, dodaję do mięsa, mieszam, układam w naczyniu do zapiekania, nakrywam, piekę ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie naczynie odkrywam, rozkładam pokrojone na wiórki masło, wstawiam do piekarnika, piekę jeszcze 10 minut. Naczynie wyjmuję, nakrywam i po 10 minutach podaję.

Porady

Tak przygotowanego fileta podaję z ugotowanym na sypko ryżem:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Marchewka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować