Pieczony dorsz z ziemniakami i pietruszkowym pesto

4.49 (186 ocen)

  • 60 min

Pieczona ryba dzięki temu pesto przestaje być nudna i dostaje orzeźwiającego „kopa”. A co by było, gdyby to wszystko upiec na grillu!

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 filety z dorsza
    - kilka ziemniaków
    - sok z limonki
    - oliwa z oliwek
    - oregano
    - sól, pieprz
    Pietruszkowe pesto:
    - duży pęczek natki pietruszki
    - pół szklanki startego parmezanu
    - olej rzepakowy
    - kilka łyżeczek soku z limonki
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczony dorsz z ziemniakami i pietruszkowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w ósemki i gotujemy przez chwilę w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wcześniej rozmrożoną rybę kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy pieprzem i solą i polewamy oliwą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. pół godziny, do momentu, aż ziemniaczki się zarumienią.
  • 2. Natkę pietruszki płuczemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy kilka łyżeczek oleju rzepakowego, i soku z limonki. Całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem i solą i blendujemy jeszcze przez chwilę. Pesto nie może być zbyt płynne, ani zbyt gęste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Grillowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować