Pieczony boczek i żeberka w suszonych pomidorach z czosnkiem

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Obłędne żeberka i pyszniutki boczuś z młodymi ziemniakami to propozycja na niecodzienny obiad.
Raz, może dwa, trzy razy w roku można zjeść kawałek dobrej wieprzowiny. Tak przygotowane mięso pewnie jeszcze zagości u nas, bo już zdobyło nasze serca. A jeśli mowa o sercu, to do tego dania polecam dużą michę sałaty ;)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g surowego boczku
    300 g surowych żeberek
    1 czubata łyżka przyprawy " suszone pomidory z czosnkiem"
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1łyżeczka soli
    1 łyżka oleju rzepakowego

    7 młodych ziemniaków ze skórką

    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Pieczony boczek i żeberka w suszonych pomidorach z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy mieszamy z olejem. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, dobrze zostawić na noc. Zanim włożymy je do piekarnika, powinno nabrać temperatury pokojowej. W tym czasie myjemy i osuszamy ziemniaki, dokładamy je do zamarynowanego mięsa. Dokładnie całość mieszamy, aby ziemniaki również pokryły się marynatą i przekładamy do rękawa. Związujemy końce, pieczemy w temp 180 stopni przez ok. 50 minut.

    Podajemy z zieloną sałatą z lekkim sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.75 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Boczek pieczony w płatkach z czosnku

To może cię zainteresować