Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam na pieczony bakłażan, faszerowany warzywami, kurczakiem i serem mozzarella. Całość jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Warto sięgać w swojej diecie po bakłażany, gdyż są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz dostarczają cenne składniki mineralne tj. potas, fosfor, wapń i żelazo, a także witaminy A, C i te z grupy B. Smacznie polecam! :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 niewielkie bakłażany
    - 1 pierś z kurczaka
    - 100 g sera mozzarella
    - 2 cebule szalotki
    - 2 pomidory
    - 1 ząbek czosnku
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - 1 jajko
    - 1 łyżka śmietany
    - 1 płaska łyżeczka oregano
    - 1 szczypta ostrej papryki
    - oliwa z oliwek
    - świeży rozmaryn
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony bakłażan z warzywami, kurczakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte bakłażany przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Wnętrza każdej części posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Po tym czasie obmywamy bakłażany z soli.
  • 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną na kawałki i oprószoną solą oraz pieprzem pierś z kurczaka i delikatnie ją przesmażamy. Wydrążony miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dusimy wszystko do momentu aż farsz zmięknie. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę śmietany, oregano, ostrą paprykę, sól, pieprz i ewentualnie dosładzamy.
  • 3. Do tak przygotowanego farszu wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek startej mozzarelli oraz świeży rozmaryn. Do oprószonych oregano bakłażanów nakładamy farsz, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 - 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ich wierzch dodatkową porcją sera i układamy kilka przedzielonych na pół pomidorów koktajlowych. Życzę smacznego! :)

Porady

Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować