Pieczonki z kolorowymi ziemniakami i dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W okresie letnim pieczonki przygotowuję w żeliwnym garze nad ogniskiem jednak w czasie jesienno / zimowym gdy najlepszym przyjacielem jest ciepły koc, dobra książka i kubek ciepłe herbaty świetnym rozwiązaniem jest solidny garnek i piekarnik.
Pieczonki z piekarnika wychodzą równie smaczne a w mieszkaniu czuć aromatyczny zapach i panuje przyjemne ciepełko.
Kolorowe ziemniaki i słodka dynia apetycznie wyglądają w daniu i podkręcają smak.
Tradycyjnie biała kapusta i cebula oraz obowiązkowo sycące kawałki boczku i dobrej,swojskiej kiełbasy.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków zwykłych np.Irga
    0,5 kg czerwonych ziemniaków
    0,5 kg fioletowych ziemniaków
    2 duże cebule
    4 duże pomidory
    1/2 główki białej kapusty+ liście do wyłożenia garnka
    1/2 dyni hokkaido
    0,5 kg cienkiej kiełbasy ( najlepiej swojskiej/wiejskiej)
    0,5 kg boczku parzonego
    słodka papryka
    ostra papryka
    sól , pieprz
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczonki z kolorowymi ziemniakami i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować, pokroić w plastry.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
    Pomidory, dynię, ( dynię możemy obrać ale nie jest to konieczne) cebulę oraz boczek z kiełbasą pokroić w kostkę.
    Kapustę poszatkować.
  • 2. Garnek wyłożyć liśćmi kapusty, dodać warzywa, doprawić paprykami, solą i pieprzem.
    Wszystko razem wymieszać.
    Dodać łyżkę masła, wierzch przykryć liśćmi kapusty.
  • 3. Piec 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200 st.
    Co 30 min delikatnie przemieszać składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Dynia Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować