Pieczonka prażonka

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pracuję w różnych godzinach, więc gdy popołudnia mam zajęte, gotowaniem zajmuje się moja mama. W naszym domu do stołu zwykle siada 5 osób: ja, mąż, moja mama, syn i synowa.

Składniki:

  • ● 2 kg ziemniaków
    ● 50 dag wędzonego boczku
    ● 50 dag kiełbasy
    ● 3-4 cebule
    ● 4 ząbki czosnku
    ● kilka liści laurowych
    ● kilka ziaren ziela angielskiego
    ● łyżeczka majeranku
    ● sól, pieprz
    ● kilka liści kapusty
    ● smalec
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczonka prażonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek, kiełbasę i cebule kroimy w dużą kostkę, czosnek miażdżymy w prasce lub drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i też kroimy w kostkę.
  • Pieczonka prażonka 2. Brytfannę lub garnek żeliwny smarujemy smalcem i wykładamy liśćmi kapusty. W naczyniu układamy kolejno warstwami po połowie boczku, cebuli, kiełbasy i ziemniaków. Posypujemy solą, pieprzem, majerankiem,
    dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i połowę czosnku. Powtarzamy układanie warstw, zaczynając od boczku, a kończąc na ziemniakach. Przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i pokrywką.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wstawiamy naczynie z potrawą i pieczemy około 1,5 godziny. Prażonkę podajemy od razu po upieczeniu. Najlepiej smakuje z kiszonymi ogórkami.

Porady

● Do prażonki możemy dodać np. pokrojone w talarki marchew kę, pietruszkę lub buraki. ● Spód i boki garnka możemy wyłożyć boczkiem. ● Latem lub jesienią możemy przyrządzić klasyczną prażonkę, wstawiając garnek do żarzącego się w ognisku popiołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować