Ten na pieczone ziemniaki z dipem też gdzieś wyczytałam, trochę go przerobiłam i często z niego korzystam, tym bardziej że moi panowie nie przepadają za mięsem. A pieczone ziemniaczki są przepyszne.
Składniki:
● 10 dość dużych ziemniaków
● 2 łyżki oleju
● przyprawa do ziemniaków lub zioła prowansalskie
● sól
Dip:
● 25-30 dag zmiksowanego kremowego twarożku
● 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
● 2 łyżki śmietany lub jogurtu
● 2 duże ząbki czosnku
● 1 cebula
● 1/2 długiego ogórka
● łyżka posiekanego szczypiorku
● łyżka pokrojonego koperku
● pieprz, sól
Pieczone ziemniaki z dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy,
osuszamy papierowym ręcznikiem , posypujemy przyprawami,
obtaczamy w misce w oleju.
Pieczemy w żaroodpornym naczyniu
około godziny, aż się
ładnie zrumienią.
2.Czosnek przeciskamy przez
praskę, cebulę drobno siekamy,
ogórek ścieramy na tarce i odciskamy
z soku. Wszystko mieszamy
z twarożkiem, śmietaną
lub jogurtem oraz masłem lub
margaryną, szczypiorkiem i koperkiem.
Doprawiamy. Ziemniaki
przekrawamy na krzyż, rozchylamy
i nakładamy dip.
Komentarze