Pieczone ziemniaki z dipem

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten na pieczone ziemniaki z dipem też gdzieś wyczytałam, trochę go przerobiłam i często z niego korzystam, tym bardziej że moi panowie nie przepadają za mięsem. A pieczone ziemniaczki są przepyszne.

Składniki:

  • ● 10 dość dużych ziemniaków
    ● 2 łyżki oleju
    ● przyprawa do ziemniaków lub zioła prowansalskie
    ● sól
    Dip:
    ● 25-30 dag zmiksowanego kremowego twarożku
    ● 2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
    ● 2 łyżki śmietany lub jogurtu
    ● 2 duże ząbki czosnku
    ● 1 cebula
    ● 1/2 długiego ogórka
    ● łyżka posiekanego szczypiorku
    ● łyżka pokrojonego koperku
    ● pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone ziemniaki z dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone ziemniaki z dipem 1. Ziemniaki obieramy, myjemy,
    osuszamy papierowym ręcznikiem , posypujemy przyprawami,
    obtaczamy w misce w oleju.
    Pieczemy w żaroodpornym naczyniu
    około godziny, aż się
    ładnie zrumienią.
  • Pieczone ziemniaki z dipem 2. Czosnek przeciskamy przez
    praskę, cebulę drobno siekamy,
    ogórek ścieramy na tarce i odciskamy
    z soku. Wszystko mieszamy
    z twarożkiem, śmietaną
    lub jogurtem oraz masłem lub
    margaryną, szczypiorkiem i koperkiem.
    Doprawiamy. Ziemniaki
    przekrawamy na krzyż, rozchylamy
    i nakładamy dip.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować