Pieczone ziemniaki z czosnkiem i cebulką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W sam raz na rodzinne obiady.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości,
    3 ząbki czosnku,
    1 mała cebulka,
    szczypta ostrej papryki,
    2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem,
    1 łyżeczka przyprawy do sałatek,
    1 łyżeczka suszonych ziół,
    sól,
    pieprz,
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieram, potem płucze w wodzie i nacinam ostrym nożem, jednak nie przecinam ich do końca.
    Tak przygotowane ziemniaki skrapiam olejem, posypuje solą, pieprzem, ziołami, papryką, suszonymi pomidorami oraz przyprawą do sałatek.
  • Pieczone ziemniaki z czosnkiem i cebulką 2. 2. Żaroodporne naczynie do pieczenia nacieram pokrojonym czosnkiem.
    Układam w nim ziemniaki.
    Po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczę 40 minut, delikatnie odwracam co jakiś czas.
    Następnie układam ziemniaki nacięciami do góry i posypuję resztą obranych i pokrojonych w cienkie plasterki czosnek i cebulkę.
    Naczynie wstawiam do piekarnika na kolejne 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować