Pieczone ziemniaki z boczkiem

4.5 (174 ocen)

  • 20 min

Świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 całych ziemniaków
    40 dag boczku surowego
    2 cebule
    smalec
    masło
    przyprawa do ziemniaka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i nacinamy w miare gęsto tylko tak aby nie przekroić całkowicie. Smarujemy maslem i posypujemy przyprawami, solimy.Układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy troche smalcu. Pieczemy ok godziny. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na smalcu aż będzie rumiany i kruchy. Cebule kriomy w talarki i smażymy.Ziemniaki po upieczeniu wykładamy na talerz a na wierzch boczek wymieszany z cebulą.

Porady

Zamiast boczku może być kielbasa. Dnie jest świetnym dodatkiem do mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować