Ziemniaki pieczone w ziołach

5 (194 ocen)

  • 50 min

Chrupiący i aromatyczny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Doskonały zamiast zwykłych ziemniaków z wody, wprowadza do każdego dania powiew świeżości. Do tego nie wymaga wielkiej pracy... wystarczy pokroić, włożyć do piekarnika i czekać

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg średnich ziemniaków
    oliwa z oliwek
    3 łyżki mąki pszennej
    2 ząbki czosnku
    tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
    sól, pieprz
    płatki czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Frytki Przystawki

Ziemniaki pieczone w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Jeśli ziemniaki są małe możemy pokroić na połówki. Najważniejsze żeby ziemniaki były podobnej wielkości, wtedy równo się upieką. Ziemniaki podgotowujemy aż będą pół miękkie. Odcedzamy, dodajemy mąkę, dzięki której ziemniaki będą chrupiące, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, płatki papryki oraz zioła w ilości dopasowanej do naszego gustu. Pieczemy na blasze wysmarowanej oliwą w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut (aż się ze złocą i będą chrupiące).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować