Chrupiący i aromatyczny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Doskonały zamiast zwykłych ziemniaków z wody, wprowadza do każdego dania powiew świeżości. Do tego nie wymaga wielkiej pracy... wystarczy pokroić, włożyć do piekarnika i czekać
50 min
Składniki:
1 kg średnich ziemniaków
oliwa z oliwek
3 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
sól, pieprz
płatki czerwonej papryki
Ziemniaki pieczone w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. Jeśli ziemniaki są małe możemy pokroić na połówki. Najważniejsze żeby ziemniaki były podobnej wielkości, wtedy równo się upieką. Ziemniaki podgotowujemy aż będą pół miękkie. Odcedzamy, dodajemy mąkę, dzięki której ziemniaki będą chrupiące, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, płatki papryki oraz zioła w ilości dopasowanej do naszego gustu. Pieczemy na blasze wysmarowanej oliwą w temperaturze 200 stopni C przez około 20 minut (aż się ze złocą i będą chrupiące).
Komentarze