Pieczone ziemniaki w kminie z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane ziemniaki, cudownie pachną i smakują. Gdy są w piekarniku, dzieci nie mogą się doczekać, kiedy będą podane, dorośli tak jakoś ukradkiem dokładają sobie, dokładają...

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    4 łyżki oleju
    1 łyżka kminu rzymskiego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka soli
    6 plasterków wędzonego boczku
    szczypiorek do posypania
    blacha do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki w kminie z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Ziemniaki obieram, kroję w ósemki, myję, osuszam, polewam olejem, posypuję przyprawami, mieszam. Piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni. Boczek kroje w paseczki, smażę na suchej patelni. Upieczone ziemniaki posypuje boczkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Tak przygotowane ziemniaki z boczkiem często podaje z pomidorami w śmietanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować