Pieczone ziemniaki Polonezy

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takich ziemniaków jeszcze nie jedliście, rozpływają się w ustach. Ziemniaki nadziewane i upieczone w piekarniku, również można upiec na grillu. Ziemniaki są codziennie w naszej diecie, przeważnie jemy gotowane, czasami mamy ochotę na coś nowego i wyjątkowo smacznego. Proponuje ziemniaki które zamieniają się w prawdziwy przysmak.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 8 dużych ziemniaków
    • 1 cebula
    • 20 dag pieczarek
    • 5 dag boczku wędzonego
    • 1 łyżka ketchupu pikantnego
    • 1 łyżka musztardy sarepskiej
    • 10 dag sera żółtego
    • Sól
    • Pieprz
    • Przyprawa do ziemniaków
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Pieczone ziemniaki polonezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i łyżeczką robimy otwór. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. Pieczemy 30 minut w 180°C.
  • farsz 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo drobno pokrojony boczek oraz pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Pod koniec dodajemy ketchup oraz musztardę, chwilkę smażymy i gotowym farszem napełniamy każdy otwór w upieczonych ziemiankach.
  • ser 3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy wierzch ziemniaków.
    Chwilkę zapiekamy w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
  • danie 4. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować