Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem

4.5 (185 ocen)

Pierwszy raz piekłam ziemniaki w łupinkach. I na pewno nie ostatni :)

Składniki:

  • 4 porcje

    1 porcja: 378kcal, białko:21g, węglowodany:54g, tłuszcz:8g

    kilogram ziemniaków

    2 łyżki oleju rzepakowego

    puszka tuńczyka w sosie własnym

    3 łyżki śmietany 18%

    puszka czerwonej fasoli

    1 ostra papryczka

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy pod wodą. Suszymy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem rzepakowym. Wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika i pieczemy około 40 minut.

    Tuńczyka odsączamy z wody, przekładamy do miski. Z fasoli odlewamy zalewę i przepłukujemy wodą, dodajemy do tuńczyka. Papryczkę drobno siekamy, przekładamy do ryby. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

    Upieczone ziemniaki nacinamy na krzyż, w zagłębieniu nakładamy porcję tuńczyka.

    Podajemy z ogórkami kiszonymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować