Pieczone ziemniaki do obiadu - ze śmietaną, serem i koperkiem

4.46 (181 ocen)

Ziemniaki z wody czy puree są smaczne, ale ileż można je jeść?:) Dlatego często sięgam po podobne przepisy, gdzie ziemniaki podane są w nieco innej formie. Obgotowane podpiekamy, co nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 łyżki śmietany 12-18%
    3 łyżki posiekanego koperku
    50g startego, twardego sera, np. cheddar
    sól, pieprz, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.46 (181 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczone ziemniaki do obiadu - ze śmietaną, serem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości.
  • 2. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, mieszamy ze śmietaną, koperkiem i serem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  • 3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem około 10-15 minut, do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować