Pieczone ziemniaki a' la Toskania

  • wyświetlono: 704 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Byłam w Toskanii, zakochałam się nie tylko w niej, ale i w aromatach i smakach tamtejszych. Dziś proponuję pieczone ziemniaki zapiekane z oryginalnymi przyprawami włoskimi.

  • 60min

Składniki

2 kg obranych ziemniaków- kleistych
1 czubata łyżka przyprawy włoskiej "Rose per grigliata"
1 łyżka grubej soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 czubata łyżka bułki tartej
oliwa z oliwek Extra Vergine - 2- 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone ziemniaki a' la Toskania

  • obrane, pokrojone ziemniaki1. Ziemniaki obieramy ze skórki. Myjemy. Kroimy wzdłuż na 4 częsci.
  • ziemniaki obsypane przyprawą włoską2. Ziemniaki przesypujemy przyprawami, polewamy oliwą. Mieszamy, odstawiamy na ok. 30 min.
  • przyprawa włoska do grilla "Rose per grigliata"3. Dodana przyprawa włoska zawiera, min: owoce jałowca, płatki róży, pieprz czerwony, rozmaryn, pietruszkę, ziele angielskie.
  • ziemniaki rozłożone na blaszce4. Blaszkę dużą z pieca wykładamy pergaminem. Równo rozkładamy na niej ziemniaki z przyprawami.
  • ziemniaki obsypane bułką tartą5. Po wierzchu obsypujemy lekko ziemniaki- bułką tartą.
  • upieczone ziemniaki z przyprawami6. Ziemniaki zapiekamy przez ok. 20 min. w temp. 200 stop. C
  • zapiekane ziemniaki w toskańskiej oprawie7. Gorące ziemniaki podajemy z surówką z sałaty lodowej, marchewki z dodatkiem oliwy z oliwek i octu balsamicznego oraz dowolnym mięsem.
  • ziemniaki zapiekane a la Toskania8. Smacznego :)

Porady

Nowe ziemniaki myjemy, zapiekamy razem ze skórką.
Bułka tarta nada ziemniakom brązowego kolorku i chrupkości.
Przyprawy włoskie możemy kupić w marketach spożywczych. Zamiast tej przyprawy możemy wsypać przyprawę do grilla lub gyrosa.
Potrawa ta najlepiej smakuje w oprawie toskańskiej, np podana na serwecie stamtąd przywiezionej oraz z dekoracyjnymi sztućcami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

danie wegetariańskiesezonowe przysmakiziemniakiw kilka chwilkuchnia włoskaoliwa z oliwekkuchnie świataZ różnych stron światazdrowie na talerzuDANIA DLA URODYłatwyszybki przepismój przepisgorąca przekąskajarski obiaddanie zapiekaneulubione danie mojej rodzinyprzyprawa włoska do grillasmaki z podróżnyna pierwszy głóddo wykonania dla początkujących gospodyń

Komentarze

Podobne przepisy

leczo

Dodane przez: ScaryCanary

Leczo a la ScaryCanary

leczo,mimo,ze tradycyjnie wegierskie,chyba...

Potrawa a la Strogonow

Dodane przez: Marcia66

Potrawa a la strogonow

Coś smacznego i sycącego między...

Parówki a la stroganoff

Dodane przez: PolskaGotuje

Parówki a la stroganoff

Parówki a la stroganoff

Pyzy a la Raffaello

Dodane przez: martula85

Pyzy a la Raffaello

Pyszne , aromatyczne i zaskakujące...

a`la chińszczyzna

Dodane przez: mariosylwia

Szybka a`la chińszczyzna

Polecam :-)

potrawka a la Mexicana

Dodane przez: joanna74

Potrawka a la Mexicana

Możliwości podawania tej potrawki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.