Pieczone ziemniaczki z kakao, chili i limonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne pieczone ziemniaczki idealne zarówno same na domową imprezkę zamiast chipsów lub dodatek do obiadu.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    świeża papryczka chili
    starta skórka z całej limonki
    pół łyżeczki ciemnego kakao
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 łyżki cukru brązowego
    3 łyżeczki soli ziołowej
    szalotka
    2 ząbki czosnku
    ok. 6 łyżek oleju lub oliwy

Pieczone ziemniaczki z kakao, chili i limonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i kroimy w ósemki, wrzucamy do dużej miski, w takiej w której łatwo będzie nam wszystko wymieszać. Papryczkę, szalotkę, czosnek drobno siekamy, dodajemy do ziemniaków, dajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, aż ziemniaki będą dokładnie pokryte przyprawami i olejem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ziemniaki wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut.

Porady

Papryczka jest bardzo pikantna warto założyć rękawiczki, do krojenia i mieszania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy