Pieczone Ziemniaczki

4.96 (206 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ziemniaki moczone przed pieczeniem,w wodzie z cukrem.Ciekawy patent,dzięki temu skórka jest fajna chrupiąca,a na przepis trafiłam na Instagramie.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    3 łyżki cukru ( dałam brązowy )
    1,5 l wody
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    pół łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka rozmarynu
    pół łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.96 (206 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki z piekarnika. 1. Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w ósemki.
    Do miski wlewamy wodę i wsypujemy cukier,mieszamy do rozpuszczenia się cukru,następnie wrzucamy ziemniaki i tak pozostawiamy je w wodzie na co najmniej godz.
    Ziemniaki wrzucamy na cedzak,osuszamy z powrotem wrzucamy do miski,wlewamy olej i wsypujemy przyprawy z ziołami,całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę od piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ziemniaki z piekarnika. 2. Pieczemy 40 min.w temp.200 C,pamiętając o przekładaniu ziemniaków pod czas pieczenia.

Porady

W ten sam sposób można przygotować frytki,podawać z ulubionymi sosami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować