Pieczone ziemniaczki

0 (0 ocen)

Idealnie pasują do dań z drobiu i ryb.

Składniki:

  • ziemniaki (dowolna ilość)
    zioła (tymianek, bazylia, oregano, papryka, suszony koperek, pietruszka i czosnek granulowany)
    sól lub ziarenka smaku
    olej (najlepiej z pestek winogron)

Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać i przekroić na pół lub na 4 części, lekko podgotować (ok. 8-10 minut w osolonym wrzątku) tak aby zmiękły.
    Przygotować "miksturę" do ziemniaków: w oleju rozmieszać przyprawy i sól lub ziarenka smaku.
    Podgotowane ziemniaki obtoczyć obficie w ziołowej "miksturze" i wyłożyć na blachę.
    Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy