Pieczone warzywa z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne danie dla zapracowanych. Dużo warzyw, to samo zdrowie.

  • 40 min

Składniki:

  • 750 g obranych ziemniaków
    250 g obranej marchewki
    70 g obranego selera
    100 g obranej pietruszki
    200 g obranej cebuli
    400 g cienkiej kiełbasy
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    pieprz czarny, sól, przyprawa uniwersalna- do smaku
    zielona pietruszka
    olej rzepakowy- do podsmażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone warzywa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrane warzywa 1. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy.
  • pokrojone warzywa 2. Kroimy. Marchewkę, pietruszkę, selera- w plasterki cieńsze. Cebulę - w krążki. A ziemniaki w grube plastry. Czosnek- w cieniutkie plasterki.
    Kiełbasę- w grubą kostkę.
    Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • doprawione warzywa 3. W rondlu podgrzewamy olej. Wrzucamy na przemian warzywa, kiełbasę, natkę pietruszki. Przyprawiamy kolejne warstwy.
  • pieczenie warzyw 4. Pieczemy na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości.
  • pieczenie warzyw 5. Mieszamy, aby nasze pieczone nie przypaliły się.
  • pieczone ziemniaki 6. Kiedy będą już miękkie wszystkie warzywa, porcjujemy pieczone na talarze.
  • podano pieczone warzywa 7. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
    Smacznego :)

Porady

Czas pieczenia zależy od warzyw, te młodziutkie- pieczemy krótko. Najlepsza tutaj jest kiełbasa zapachowa, typu: myśliwska, jałowcowa. Ale może też być zwyczajna, wtedy dodajemy czosnku więcej. Moje pieczone są bez boczku, bo wolimy te tylko na kiełbasie, zwłaszcza dzieci je lubią. Dużo warzyw, to samo zdrowie i moc witamin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować